Tudomány

Húskonzerv és Nutella kell a Marson

Hat kutató elszigetelt környezetben próbált fogyasztható és változatos étrendet kidolgozni egy jövendő űrexpedíciónak.

A tudósok a Mars-szimulációs kísérletben az elmúlt hónapokat egy hawaii lávamezőn töltötték 2400 méteres magasságban, és kétszintes bázisukról csak űrruhában mozdultak ki alkalmanként a Mauna Loa-vulkán nyugati lejtőjén, ahol sem növény, sem állat nem él meg.

A rendelkezésükre álló dehidratált, tartós, nem romlandó élelmiszerekből próbáltak ehető, választékos kosztot készíteni egy jövendő hosszabb űrutazás, illetve Mars-expedíció számára. Angelo Vermeulen, a csapat parancsnoka szerint a nem romlandó élelmiszerekkel az a baj, hogy általában túlfinomítottak és nem rostosak. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a fagyasztva szárított termékek íze elképesztően hasonlít a friss termékekre. A parancsnok elárulta, hogy a finomságok szintén nagyon fontosak lehetnek egy űrexpedíció számára. A kísérlet során a Nutella lett a kutatócsoport kedvence.

„Sóvárogtunk utána, de be kellett osztanunk, mert korlátozottak voltak a készleteink” – mesélte. A kétszintes kutatóállomás konyhájában nélkülözhetetlennek bizonyult a jól eltartható húskonzerv, amelyet a hawaii háziasszonyok is gyakran használnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik