Tudomány

Így nézett ki Dobó István

Dobó István arca (dobó istván)
Dobó István arca (dobó istván)

Magas, szívós, karakteres, markáns arcú férfi volt Dobó István, Eger várának hős parancsnoka. Ezt támasztja alá arcának most elkészül rekonstrukciója is.

A várkapitány hosszúcsontjainak mérete alapján termetbecsléssel állapították meg, hogy 178-182 cm magas, erős testalkatú férfi volt, amellyel nagyon kiemelkedett kortársai közül (az átlagtermet 166 cm volt) – írja a HEOL.hu. Az is kiderült, hogy Dobó István élete vége felé közeledve köszvényben szenvedett. Erőteljes koponyája, erős járomcsontja, fejformája és arcvonásai kiválóan alátámasztják a források jellemzését: markáns és karakteres egyéniség volt, akkor is ezt tükrözné.

Dobó sírját 2006-ban, a szlovákiai dobóruszkai templom átépítésekor találták meg. Korabeli, hiteles ábrázolás nem maradt fenn róla, csupán a halála után, a fia által készíttetett szarkofág fedlapján látható az arcképe. Ám ez feltehetően idealizálja őt. Az eddig ismeretlen vonásokat Kustár Ágnes, Balikó András szobrászművész, valamint Évinger Sándor antropológus készítette el a Magyar Turán Alapítvány felkérésére.

Dobó István (forrás: MTI)

Minden apró vonásában Dobó Istvánéval megegyezőt nem tud létrehozni a szakember, azonban ez az arc igen hasonló az eredetihez – magyarázta Évinger Sándor antropológus, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa. Koponyájáról az orvosi diagnosztikában használatos CT segítségével készítettek háromdimenziós felvételeket. A rekonstrukció két fő szakaszból állt: először a „kényszerű” munkákat kellett megcsinálni, vagyis a koponya hiányos, alakbeli torzulásait javították ki anatómiai jelleg alapján.

Ez után kezdődhetett el a tényleges arcrekonstrukció. A mimikai izmokat az eredési és tapadási helyek szerint határoztuk meg. A lágyszövet-adatokkal ezeknek az izmoknak a vastagsága számítható ki, mely után a szem, a száj, az orr elhelyezkedésének és formájának megállapítása következett. Mikor ezekkel elkészültek, bevonták egy nagyjából ötven éves ember korának megfelelő „bőrrel”. A hajviselet, a bajusz és a szakáll számít valóban csak következtetésnek, ezt az adott korszakra jellemző viselet alapján építették rá a szoborra – idézi a lap a szakembert.

Dobó István koponyája (forrás: MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik