Tudomány

1200-zal száguldana az új szupervonat

tgv szuperexpressz (tgv szuperexpressz)
tgv szuperexpressz (tgv szuperexpressz)

Nyilvánosságra hozták az első, majdnem szuperszonikus sebességgel közlekedő mágneses vasút, a Hyperloop vázlatterveit – írja a SkyNews.

Az elképzelés szerint a közlekedési eszköz képes 30 percen belül megtenni a Los Angeles és San Franciso közti 640 kilométeres távolságot.

A vonat valójában egy önálló energiaforrással rendelkező kapszula lenne, amelyet mágnesekkel és ventilátorokkal gyorsítanának fel egy nyomás alá helyezett földalatti vagy föld feletti csőben.

A forradalmi rendszer ötletgazdája a 42 éves milliárdos Elon Musk, aki az elektromos autókat gyártó Tesla Motors és a magán űrutazásokat szervező SpaceX alapítója.

Musk találmányát a Concorde, az elektromágneses fegyver és a léghoki ötvözeteként írta le. Elmondása szerint a kapszula 1220 kilométer per órás – közel szuperszonikus – sebességgel képes haladni, ami ideális az egymáshoz 1440 kilométernél közelebb elhelyezkedő városok közötti utazáshoz.

A Los Angeles-San Francisco vonal kiépítése 6 milliárd dollárba (1,35 billió forintba) kerülne, ami a számítások alapján 20 dolláros (4500 forintos), csak oda útra szóló jeggyel tartható fenn gazdaságosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik