Tudomány

Nevükön szólítják egymást a delfinek

delfin (delfin, )
delfin (delfin, )

Az emberen kívül az egyetlen állatfaj, amely egyedi névvel azonosítja magát a csoporton belül.

Minden delfin egy egyedi füttyjellel azonosítja magát, és ugyanezt a hangot használják a „barátai” és a családja is, ha az adott egyedet hívják. A hangjelzés tehát ugyanazt a szerepet tölti be, mint az embernél a név – derítették ki a brit Szent András Egyetem kutatói.

Azt már korábban is kimutatták, hogy minden delfinnek egyedi hangja van, azt azonban csak most fedezték fel, hogy ezt a csoport többi tagja megtanulja és használja is azonosításra. A névadás feltehetően úgy zajlik, hogy a tengeri emlős születése után bizonyos hangon kezd kommunikálni, a füttyjel pedig névként „ráragad”. Sokkal több ez, mint például a madarak hangutánzása.

A tudósok hosszú ideig követték palackorrú delfinek vadon élő populációit, az egymást hívó állatok hangját pedig felvették. Amikor pedig visszajátszották, az állatok mindannyiszor reagáltak is rá. Akár az emberek: ha meghallották a nevüket, válaszoltak rá. Ha viszont idegen csoport előtt játszották le a neveket, azok a fülük botját sem mozdították.

Mindez a delfin intelligenciájának újabb ékes bizonyítéka, az emberen kívül eddig nem volt ismert más „névhasználó” élőlény.

Csoportban élnek egy olyan környezetben, ahol életbevágóan fontos az egyedek közti intenzív kapcsolattartás. Folyamatos mozgásban vannak, idejük nagy részében nem látják egymást, a víz alatt szagokat sem éreznek. Nincs egy kuckó, egy barlang, ahova visszatérve újra egymásra találhat a csapat, így hát marad a hang a csoport együtt tartására a végtelen óceánban – magyarázza Vincent Janic, az egyetem munkatársa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik