Tudomány

Százával pusztulnak a szirének

tengeri tehén (lamantin, tengeri tehén, )
tengeri tehén (lamantin, tengeri tehén, )

Rejtélyes gyilkos ólálkodik Florida lagúnáiban: 51 delfin, 111 tengeri tehén és több, mint 300 pelikán pusztult el mindeddig megmagyarázhatatlan okból.

Florida atlanti partjának lagúnái földi paradicsomból halálos csapdává váltak. Először 2012 áprilisban figyelték meg, hogy lamantinok (tengeri tehén vagy szirén) tetemét sodorja partra a víz, majd hamarosan pusztulni kezdtek a palackorrú delfinek is.

Tavaly nyár óta összesen 51 delfin, 111 tengeritehén és több, mint 300 pelikán pusztult el a lagúnákban. Legalábbis ennyi tetemet regisztráltak. A halálesetek ráadásul különböznek egymástól. Míg a lamantinokat olyan gyorsan éri a vég, hogy sokuknak még az épp fogyasztott táplálék is a szájában van, a delfinek és a pelikánok lassan éhen halnak.

A tudósok még azt sem tudják, hogy a pusztulást ugyanaz a tényező okozza-e mindhárom fajnál, vagy egy fatális véletlen miatt a három egymástól független okról van szó egy időben. Az egyetlen összekötő kapocs a közös élőhely, a 3500 fajnak otthont adó lagúnarendszer. A hal-és vadvédelmi bizottság szakembereinek minél előbb meg kell találniuk a gyilkos kór terjesztőjét, hogy megállítsák a pusztulást.

Jelenleg egy több éves, 3,7 millió dolláros tervet fogadtak el, hogy megakadályozzák a lagúnák törékeny ökoszisztémájának összeomlását. A dolgok hátterében ugyanis minden bizonnyal az emberi tevékenység, a környezetszennyezés és a hatásukat súlyosbító kedvezőtlen időjárási körülmények állnak.

Forrás: AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik