Tudomány

Elhunyt a hobbitok atyja

hobbit (hobbit, )
hobbit (hobbit, )

Mike Morwood ausztrál régész, aki a hobbitnak nevezett kistermetű emberféle felfedezésével szerzett nevet a tudományban. A 62 éves kutató kedden halt meg rákban - közölte a Wollongong Egyetem.

Morwood vezette 2003-ban azt a csapatot, amely Flores indonéziai szigeten egy mindössze egy méter magas előember maradványaira bukkant. Az úgynevezett homo floresiensist (floresi ember) magassága miatt hobbitként is emlegetik, utalásként a J.R.R. Tolkien regényében szereplő meseszerű alakokra.

Fotó: AFP

A barlangban felfedezett, 1,06 méter magas ős maradványainak korát 18 ezer évesre becsülik. Megtalálása nagy szenzációnak számított a tudósok körében, akik korábban úgy vélték, a ma élő ember közvetlen őse a homo sapiens, aki egyedül maradt fenn rokona, a neandervölgyi ember 30 ezer évvel ezelőtti kihalása után.

A hobbitok koponyavizsgálatából kiderült: agyának kis mérete nem vezethető vissza valamiféle betegségre. A test körül megtalált maradványok is azt a feltételezést erősítik, hogy fejlett egyedek csoportjáról van szó, akik feltalálták a tüzet, a kőfaragást, ételeik elkészítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik