Tudomány

Jódhiánytól lehettek törpék a “floresi” hobbitok

Mégsem volt külön faj az őskorban élt "hobbit"?

Charles Oxnard a Nyugat-Ausztráliai Egyetem professzor emeritusa és kutatócsoportjának tanulmánya szerint a Homo floresiensis, azaz a törpe emberféle nem képezett külön fajt.

Az eddig talált Homo floresiensisnek tulajdonított leleteket megvizsgálva jutottak arra a következtetésre, hogy nagy valószínűséggel a maradványok több hypthyroid kreténizusban szenvedő Homo sapienstől, tehát embertől származhatak.

Az első “floresi” leletek megtalálása óta vita tárgya: emberről, vagy pedig egy másik fajról beszélhetünk, mely a Homo erectustól – a “felegyenesedett embertől” származott.

Egy 2009. januárjában megjelent tanulmány háromdimenziós koponyaszimulációval igazolja, a “floresi ember” külön faj lehetett.

Oxnard professzor embertől és majmoktól származó csontvázakkal hasonlította össze a “floresi” csontokat. Így jutott arra a következtetésre, miszerint a hobbit emberek törpe kreténizmussal született emberek lehettek, akiknél jódhiány okozhatta a születési rendellenességet.

“A törpe kreténizmusra még korunkban is találunk példát Indonéziában, és a közeli Bali szigetén.” – nyilatkozta Oxnard professzor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik