Tudomány

Csontba fúrnak a hobbitok titkaiért

Ausztráliai kutatók DNS-t próbálnak kivonni egy Flores-szigeteki törpe ősember fogából.

A Flores-szigeteken, a Liang Bua barlangban 2003-ban fedezték fel azt a 18 ezer éves majdnem teljes csontvázat, mely valamikor egy egyméteres ősemberé lehetett. További ásatásokat folytatva akkor nyolc másik apró egyed csontvázainak részleteit találták meg, kőszerszámokkal együtt.

A leletek alapján feltételezik egy valamikor a Homo Erectustól leszármazott kisméretű emberi faj létét. Az törpeemberek egyelőre a Homo floriensis nevet kapták, gyakran használt nem hivatalos nevűk a hobbitok, a Gyűrűk Ura félszerzeteire utalva.

A tudósok már lassan egy évtizede vitatkoznak azon, valóban egy új embertípusról van-e szó vagy a floresi emberek mikrokefáliába – azaz egy törpenövést okozó betegségben – esetleg jódhiányban szenvedtek.

Hogy pontot tegyenek végre a történet végére most ausztrál tudósok DNS-mintát vesznek a legidősebb 18 ezer éves floresi ember fogából. Az ausztrál Adelaide-i Egyetem csapata bízik abban, hogy a fogba lassan fúrva, a belső szövetekből a vizsgálathoz szükséges minőségű mintát vehetnek.

Eddig két genetikai elemzéssel próbálták kideríteni a “törpék” titkait – az egyiket a Lipcsei Antropológiai Intézetben végezték -, de mindkét kisérlet sikertelenül végződött.

AJÁNLOTT LINKEK:

Több információ a kísérletről – angolul (Scientific American)

Homo floriensis (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik