Tudomány

Meghalt a csillagok asszonya

Kilencvenhárom évesen elhunyt Margherita Hack olasz asztrofizikus, az egyik leggyakrabban szereplő olasz tudós, emberi jogi harcos, az első nő, aki csillagvizsgálót vezetett Olaszországban.

A “csillagok asszonyaként” emlegetett tudós szombaton halt meg trieszti otthonában, szülővárosában, ahol 1964 és 1987 között első nőként irányított csillagvizsgálót Olaszországban.

Margherita Hack kutatásai segítettek csillagok különböző csoportjainak tudományos besorolásában, és róla nevezték el a 8558 Hack aszteroidát. Egykori csillagvizsgálójának jelenlegi igazgatója szerint az egyik első asztronómusként “érezte meg”, hogy az égbolt kutatásának jövője a műholdon elhelyezett teleszkópokon alapul.

A tudóst jól ismerte az olasz közvélemény, mert iskolai tankönyvekben és a médiában is leginkább magyarázta el a csillagászati és fizikai felfedezéseket közérthető nyelven az olaszoknak.


Forrás: Wikipedia

Bevallott ateistaként ellenezte, hogy vallási hiedelmek befolyásolják a tudományos kutatásokat. Annak idején sikerrel kampányolt az abortusz olaszországi legalizálásáért, viszont hiábavaló harcot folytatott az eutanázia engedélyezéséért és az azonos nemű párok élettársi kapcsolatának törvényes elismeréséért. Sikeres kampányai közt volt az, amelyet atomerőművek ellen folytatott. Vegetáriánusként védelmezte az állatokat és azt vallotta, hogy azok ugyanolyan fájdalmat éreznek, mint az ember.

Tavaly decemberben közölte újságírókkal, hogy elutasította a szívműtétet, amely talán meghosszabbíthatná az életét, és fanyarul hozzátette, hogy ezzel pénzt spórol az olasz közegészségügynek is. A csillagok asszonya hét évtizede élt házasságban férjével, akitől nem született gyermeke. Nyolc macskája és egy kutyája volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik