Tudomány

Meghalt a búvárkodás úttörője

hans hass (Hans Hass)
hans hass (Hans Hass)

Elhunyt 94 éves korában Hans Hass tengerkutató, akinek nevéhez számos expedíció, film és könyv fűződik.

A világhírű kutató halálhíréről a nevét viselő intézet számolt be a hét végén, Hans Hass eszerint már múlt vasárnap elhunyt. Temetését szombaton szűk családi körben tartották.

Hans Hasst a XX. század egyik legjelentősebb természetbúváraként tartották számon, filmjei – többek közt a Kaland a Vörös-tengerben című alkotás – révén megismertette a nagyközönséggel a tengerek addig jórészt ismeretlen élővilágát.
1919-ben született Bécsben, és már 20 éves korában könyvet írt Vadászat a víz alatt szigonnyal és kamerával címmel. Hamarosan filmfelvételeket készített a mélyben. Megjárta az Égei-tengert, a Vörös-tengert, Polinéziát és Ausztráliát, valamint a Galápagos-szigeteket és az Indiai-óceánt is. Pályafutása során 32 könyvet és 73 filmet jelentetett meg.

A zoológus végzettségű Hass leginkább a cápák iránt érdeklődött, el akarta oszlatni a fajjal kapcsolatos tévhiteket, például azt, hogy az óceánok szörnyetegeként tartják őket számon. Innen eredt a név is, amelyen emlegették: a cápák ura (Herr der Haie).

Expedíciói során felesége, Lotte kísérte. Az asszony asszisztensként segítette férje munkáját. Hans Hassszal a 20. század egyik utolsó nagy felfedezője távozott – írta közleményében a család.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik