Tudomány

Megtévesztő a ráncos arc

öreg (öreg)
öreg (öreg)

Szomorúbbnak tűnnek az idősebbek, pusztán a bőrük állapota miatt.

A kor előrehaladtával bőrünk veszít feszességéből, megjelennek a ráncok, a gyűrődések, a barázdák. Teljesen természetes folyamat. Az emberi arc azonban annyira kifejező, hogy a ráncok itt nemcsak az életkorról árulkodnak, hanem akár a lelkiállapotunkról is kelthetnek hamis képet a szemlélőben.

Egy friss kutatás során a résztvevőknek 64 különböző korú ember arcképét mutatták meg, majd arra kérték őket, az arckifejezés alapján próbálják meghatározni az illető lelkiállapotát. Amit a kísérleti alanyok nem tudtak, hogy az összes fotó teljesen szenvtelen, semleges kifejezésű, amolyan „igazolványkép” volt.

Fotó: Shutterstock

Ezért meglepő az eredmény. Az idősebb emberek arcához sokkal inkább szomorú és bosszús érzelmeket  társítottak, mint a fiatalokéhoz. A ráncok ugyanis úgy változtatják meg az arcot, mint amikor a szomorúságtól a száj kissé lefittyed, vagy az ember mérgében, felindultságában a homlokát ráncolja. A végső következtetések levonásához további vizsgálatok szükségesek, ám a kutatás vezetője már most kizárta, hogy a résztvevők ítéletét sztereotípiák befolyásolták volna.

Az eredmények pedig például az orvosi kezelések során lehetnek hasznosak, ahol a doktor az idősebb páciens arckifejezését félreértelmezheti. Azt hiheti, az adott beavatkozás nagyobb fájdalommal jár, mint indokolt lenne.

Azt egyébként már korábban is kimutatták, hogy a fiatalok nehezebben értelmezik az idősebb emberek arckifejezéseit, mint a fiatal felnőttekét. Az idősebb arcon sokkal inkább „vegyes érzelmeket” határoztak meg, mint az aktuális lelkiállapot tiszta tükröződését.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik