Élet-Stílus

A kopaszodás előre jelezheti a szívrohamot

Nem csak a fejtetőn való kopaszodás és a hajvonal visszahúzódása, hanem a szem körüli zsír és a fülcimpa gyűrődése is előjel lehet.

Mindezt dán kutatók állítják, egy 35 évig tartó, követéses vizsgálatra alapozva. Az eredmények szerint azoknál az embereknél, akiknél az öregedés jelei közül 3-4 is megfigyelhető, 57 százalékkal nagyobb valószínűsége volt, hogy szívrohamot kapnak, de 39 százalékkal nőtt az egyéb szívbetegségek esélye is.

Az öregedés jelei közül a szívroham legerősebb egyéni jelzője az alsó és felső szemhéjon megjelenő zsírlerakódás volt – közölte az Amerikai Szív Társaság. A tanulmány szerint akinél csak ez az egyetlen elváltozás jelentkezett, annak is 35 százalékkal nagyobb esélye volt szívrohamra.

Anne Tybjaerg-Hansen, a Koppenghágai Szív Tanulmány kutatásának vezetője elmondta, az öregedési jelek a fiziológiai vagy a biológiai korra utalnak, és függetlenek attól valójában hány évesek vagyunk. A szakember igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy az ősz haj és az arc ráncai nem tartoznak a szívbetegségek előrejelzői közé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik