Tudomány

Csizmás madár tévedt Magyarországra

Kis geze (madár, kis geze, )
Kis geze (madár, kis geze, )

Az apró kis gezét most először észlelték Magyarországon, feltehetően eltévedt a hazafelé tartó útján.

Kapcsolódó cikkek

A kis geze Európában csak Oroszország területén, újabban Finnországban fészkel. A költőterülete Közép-Ázsiában van, Kazahsztán, Nyugat-Kína és Szibéria középső, ill. déli területére terjed ki. Telelőterülete az indiai szubkontinensen található. A madár a nyílt területek közé beékelődő bozótosok lakója, leginkább rekettye- és törpefüzes élőhelyeinek lakója.

Európa középső és nyugati részére rendkívül ritkán vetődik el, Magyarországon még soha nem találkoztak vele. A Hortobágyi Vonuláskutató Állomáson befogott és meggyűrűzött példány is valószínűleg egy elkóborolt egyed, amely talán előző évben kikelt fiatal madár lehet. Egyes fiatal példányokra ugyanis jellemző, hogy nem a megszokott, Ázsiát keresztülszelő vonulási útvonalon, hanem arról letérve, más úton próbálnak eljutni a telelőhelyek felé.

Ez a kis geze talán a tavaszi vonulása során éppen próbált visszajutni az északkelet-európai költőterülete felé, amikor a szakemberek befogták – áll a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága (HNPI) közleményében.

A madár meghatározása nem egyszerű feladat, jellegzetességei inkább csak az avatott szemek számára láthatóak. Érdekességképpen említhető, hogy a madár lábujjai sötétbarnák, míg a láb többi része világosabb, barna színezetű. Erre utal a madár angol neve: Booted Warbler azaz a „csizmás” jelző.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik