Tudomány

Kibaltáztak velünk a fagyosszentek

Felhők (felhők)
Felhők (felhők)

Marad a hideg, de szerdán kapunk egy félnapos ízelítőt a nyárból. Csak hogy jobban fájjon a hétvégi újabb lehűlés és eső. A fagyosszenteknek majdnem mindig bejön.

Nincs jó és rossz idő, csak a számtalan objektív tényezőből álló időjárás, amit ki-ki a maga szája íze szerint ruház fel jelzőkkel. A május vége azonban valóban kissé rendhagyóra sikerült, az elmúlt napok 14-19 fokos hőmérséklete öt-hat fokkal hűvösebb az átlagnál. Nincs ebben semmi különös: az északnyugat felől érkező nedves és hűvös légtömegek okozzák.

Szerdán kisebb felmelegedésben lesz részünk, a 25-27 fok már valóban a nyárelőt idézi majd, ám már estére beborul az ég és a hét további részében a záporok, zivatarok mellett helyenként hosszan tartó csendes esőre is készülhetünk. Melegünk nem lesz, de a mostani „hideg” nem tér vissza, a hőmérséklet 17-21 fok körül alakul majd – tudtuk meg Cséki Gergő meteorológustól, az Időkép.hu munkatársától.

A fagyosszentek állnak a háttérben

Kora nyáron, késő tavasszal megesik az ilyen, 2006-ban például június első napjaiban havazott Kékes-tetőn. Idén sehol nem süllyedt fagypont alá a hőmérséklet, de az ország legmagasabb pontján a napokban 1,9 fokot mértek.


Fotó: MTI / Varga György

Mindebből az következik, hogy idén valóra vált a népi jóslat: Pongrác, Szervác, Bonifác és Orbán (május 12., 13., 14. és 25.) bizony elhozta a hideget. Persze ez nem igaz minden egyes évre, de a szakember szerint a valóság ezt az időjárással összefüggő népi megfigyelést igazolja a legtöbbször. A második leggyakrabban beváló jóslat, hogy Sándor, József, Benedek elhozzák a meleget.

Haragszanak ránk

A fagyosszentek mögött álló tudomány pedig a következő. Ebben az időszakban gyakran érkezik fölénk északkelet felől hideg levegő, ami rendszerint lehűti kissé a nyarat várók lelkesedését. Nem törvényszerű a mínusz ilyenkor sem, de tiszta, derült éjszakákon bizony előfordulhat a talaj menti fagy. Most épp ellenkező irányból jött a hűvös, de ez nem befolyásolhatja a fagyosszentek megítélését.

Őseink azt is tudni vélték, miért haragszik ez a négy férfiú annyira, hogy nyárelőn még egyszer visszahozza a tél leheletét. A Vajdaságban úgy tartják, hogy „Pongrác kánikulában subában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsipkedték a szúnyogok – ezért haragusznak ránk emberekre, és évről évre visszajönnek, hogy bosszantsanak bennünket”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik