Tudomány

Így kapott újabb sebet a Hold

hold (holdfogyatkozás, )
hold (holdfogyatkozás, )

Az eddigi leglátványosabb meteoritbecsapódást sikerült filmre venni a Hold felszínén.

A Holdat folyamatosan bombázzák az űrből érkező objektumok, ám ezek többsége apró kavics méretű, vagy még annál is kisebb. Az amerikai űrkutatási hivatal 2005-ban hozott létre egy speciális programot a megfigyelésükre, azóta több mint 300 becsapódást dokumentáltak. Ezek rendszerint olyan meteorzáporok formájában értek a Hold felszínére, amilyenek a Földet is időről-időre elérik. A robbanások azonban kicsik és nagyon haloványak voltak.

A nemrégiben nyilvánosságra hozott felvételen azonban olyan fényjelenség kísérte a becsapódást, ami szabad szemmel, a Földről is látható volt. A robbanást egy 90 ezer km/órával száguldó, 40 kilogrammos szikla okozta. Az általa ütött kráter átmérőjét a NASA kutatói 60 méterre becslik és remélhetőleg rövidesen azonosítani is tudják. A Lunar Reconnaissance Orbiter amerikai űrszonda ugyanis mostanában halad el a terület felett.

Meteoritok egyébként Földünk felszínét is folyamatosan bombázzák, gondoljunk csak az idén február közepén Szibériára hulló kőzáporra. A bolygó légköre azonban az égi lövedékek ellen is kiváló védelmet nyújt, a kisebb darabok a levegővel való súrlódás következtében felizzanak, elhamvadnak és nem érik el a felszínt.

A Holdnak nincs ilyen védelme, ezért az óriási sebességgel száguldó legapróbb porszemtől a hatalmas sziklákig minden nyomot hagy a felszínén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik