Tudomány

Hirosimát is felülmúlta az orosz meteorit

Legalább hússzor több energia szabadult fel a cseljabinszki meteorit felrobbanásakor, mint a hirosimai atombomba felrobbanásakor - közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

A NASA számításai szerint a meteorit széthullásakor tapasztalt robbanás ereje egy 300-500 kilotonnás atomtöltet robbanóerejének felelt meg. A bolidának nevezett égitest – rendkívül erős fényű, tűzgömbszerű meteor – mintegy 15 méter átmérőjű volt, óránkénti 64 ezer kilométeres sebességgel hatolt be a légkörbe, és 19-24 kilométeres magasságban hullott darabokra hatalmas robbanás kíséretében. A meteorit 480 kilométeres csíkot hagyott maga után az égbolton. Érkezéséről elképesztő videók készültek,aki még nem látta, itt nézheti meg őket.

Szakértők szerint a cseljabinszki meteorit megjelenése nincs összefüggésben a 2012 DA 14 katalógusjelű, 46 méter átmérőjű aszteroidával, amely péntek késő éjszaka rekordközelségben, 27,6 ezer kilométernyire haladt el a Föld mellett. A cseljabinszki meteorit Mars és Jupiter bolygópályája közötti aszteroidaövből vált le, és az 1908-ben becsapódott tunguszkai meteorit óta a legnagyobb ilyen jellegű égitest volt, amely a Föld légkörébe hatolt. Az ilyen égitestek “érkezését” rendkívül nehéz megjósolni – állítják a kutatók.

Komoly károkat okozott a természeti jelenség

Cseljabinszk környékén közben folytatódik a károk felmérése. Mihail Jurjevics a cseljabinszi megye vezetője közölte szombaton, hogy mintegy százezer háztartásban okozott bajt a meteorit becsapódása. Jurjevics szerint a hét végéig az összes kitört ablakot megjavítják. A megyei vezető “kacsának” nevezte a sajtóban megjelent híreket, amelyek szerint egyesek maguk rongálták meg otthonuk ablakait abban a reményben, hogy kártérítést kapnak, és lecserélik fából készült nyílászáróikat jobb minőségű műanyagkeretesekre.

A meteorit miatt összesen több, mint ezer ember sérült meg. A Cseljabinszki megyében még 50 ember ápolnak kórházban, köztük 13 gyereket. Orvosok szerint állapotuk kielégítő. Gyakorlatilag mindnyájukat ablakszilánkok sebesítették meg, de néhányan az átélt stressz miatt kerültek kórházba. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumában közölték szombaton, hogy búvárok kutatják át a Cseljabinszki megyében található Csebarkul-tavat, ahol feltételezések szerint becsapódott a széthullott meteorit egyik darabja.

A károk az első becslések szerint meghaladják a négyszázmillió rubelt (az első becslések egymilliárd rubelről, vagyis hétmilliárd forintról szóltak). A károk felszámolásában több mint ezer önkéntes vesz részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik