Tudomány

Itt a 75 millió forintos őssejtburger

hamburger (hamburger, )
hamburger (hamburger, )

Laboratóriumban, őssejtekből növekedett féltenyérnyivé a világ legdrágább hamburgerhúsa. Sütve, sóval és borssal fogják elfogyasztani Londonban.

Átlátszó tartályban rózsaszínes folyadék – jelenleg így néz ki az első, őssejtekből létrehozott marhahús. A maastrichti egyetem kutatói egyetlen, élő állatból vett szövetből, laboratóriumban növesztették a több tízmilliárdnyi sejtet, amely végül húszezer vékony rétegből álló, körülbelül 150 dekás „hússzeletté” fejlődött. Olyan őssejteket használtak, amelyek képesek bármilyen szövetté fejlődni.

Már a kóstolás is megvolt, Mark Post, az egyetem munkatársa szerint az íze „meglehetősen jó”. A Petri-csészében fejlesztett húst várhatóan néhány héten belül egy nagyszabású londoni rendezvényen fogják megsütni és elfogyasztani. Post szerint ekkor is elég lesz hozzá némi só és bors.

A londoni esemény természetesen inkább lesz a tudomány ünnepe, mint piaci térhódítás: az üvegben nevelt hús előállítási költsége 250 ezer Euró, azaz csaknem 75 millió forint. A kutatók mindössze módszerük működőképességét szerették volna bizonyítani, és remélik, további támogatásokat kapnak a fejlesztéshez. Nagyon sokat kell még a technológiát fejleszteni ahhoz, hogy az őssejtből nevelt hús árban is felvehesse a versenyt a hagyományossal. Kérdés az is, esetlegesen milyen egészségügyi hátulütői lehetnek.

Az biztos, ha a jövőben gyárak állítanák elő a steaket és a sonkát, az globális szinten érezhető változásokat hozna. Óriási területek szabadulnának fel a legelők helyén, nagyban csökkenne az üvegházhatású metángáz kibocsátása, csökkenne a vízfogyasztás és rengeteg energiát takarítanánk meg. Még a lelkiismeretünk is nyugodtabb lenne, ha tudnánk, a vasárnapi ebédet nem előzte meg mészárlás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik