Tudomány

Laborban tenyészthetik a jövő hamburgerét

A jövőben lehetséges lesz olyan mesterséges húsételeket gyártani, amely nem kerül egyetlen állat életébe sem.

Le kell szögezni mindenekelőtt, az állatbarátok álma egy ideig nem válhat valóra, a vágóhidak még pár évig állni fognak, mivel jelenleg egy így készült hamburger a tudósok becslései alapján több 63 millió forintba kerülne – olvasható a The Telegraph mesterséges húselőállításról szóló cikkében.

Első lépésben a szintetikus hús előállításához nem mást, mint őssejteket és magzati szérumot használnának fel, és azzal gyártanák állatok izmait.

Az így létrehozott izom sajnos még mindig nem elég hússzerű, ezért a tudósok a mioglobin termelését fejlesztenék, mellyel egyszer valódi mesterséges hússzeleteket tenyészthetnek.

A holland Maastrichti Egyetemen már kísérleteztek sertések izmainak növesztésével, de a sejtek csak 20-szor vagy 30-szor voltak képesek szaporodni, amelyek együttesen is csak egy ehetetlenül vékony hússzeletet eredményeztek.

Az Utrechti Egyetem tudósai tovább mentek az izmok fejlesztésével, ők úgynevezett izomeredetű progenitor sejtekkel ösztönzik a növekedést, ami így nem is áll meg. Több ezer milliárd sejt épül egymásra pár hónap alatt.

Az Amszterdami Egyetemen egy olyan baktériumon dolgoznak, ami a laboratóriumból növesztett húsból a növekedéshez szükséges, magzati szérumokból származó emberre veszélyes szennyeződéséket is kivonná.

Ha mindezzel végeznek, és a műhús már tökéletes, a költséges folyamatot a növényi alapanyagok mesterséges létrehozásával folytatják.

Senki nem tudja, hogy mikor készül el az első tenyésztett étel, mindenesetre a The Telegraph újságírója elképzelhetőnek tartja, hogy az üzemanyagok drágulásával a takarmány és a szállítási költségek egyszer majd versenyre kelhetnek a laboratóriumi tenyésztés áraival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik