terhességi teszt (pozitív terhességi teszt)
Tudomány

Babát vár a méh nélkül született nő

Egy 23 éves török nő az első, aki méhátültetést követően esett teherbe - jelentette a CNN Türk hírcsatorna pénteken.

Az Akdenizi Egyetem orvosi fakultásának Ömer Özkan vezette kutatói több embriót ültettek be a nőnek, aki 2011 augusztusában kapott méhet, mert ő maga e szerve nélkül született. Az egyetemi kórháztól származó információk szerint a beültetésre két héttel ezelőtt került sor, így már megállapítható, hogy a terhesség megfelelően halad előre. Ennek ellenére sok a kockázat, és az már eldőlt, hogy a nő császármetszéssel, a szokásosnál két hónappal korábban fogja világra hozni gyermekét.

Fotó: AFP

Derya Sert nemcsak az első nő, akinek sikerült új méh révén teherbe esni, ő volt az első, akinél méhátültetést hajtottak végre egy elhunyttól származó szervvel. A méhet egy balesetben elhunyt személytől kapta. A transzplantációt megelőzően az orvosok petesejteket vettek a nőtől azzal a szándékkal, hogy egyszer majd férje hímivarsejtjével megtermékenyítve beültetik őket.
Mindeddig világszerte vajmi kevés méhátültetés volt sikeres, és korábban egy nő sem lett terhes. Épp ezért Derya Sert esetét minden bizonnyal nagy figyelemmel fogja kísérni az orvostudomány.

Statisztikák szerint minden ötezer nőből egy születik méh nélkül. Az első átültetési kísérletet 2000-ben élő donortól származó szervvel végezték Szaúd-Arábiában.

Ajánlott videó