Az eddig is közismert volt, hogy némi vörösbor jót tesz az embernek, azonban egy nemzetközi kutatócsoport megtalálta azt a vegyületet, ami bekapcsolja az öregedés elleni fehérjét az emberben.
Az anyag a resveratrol névre hallgat, és a tudósok már régóta éltek a gyanúperrel, hogy képes a sirtuin fehérjecsalád aktiválására – azonban e legújabb tanulmány megjelenéséig nem volt egyértelmű az ok-okozati összefüggés.
A mindenkiben megfogalmazódó kérdés – feltételezzük – így szól: akkor pontosan mennyi az az ajánlott vörösbor mennyiség, amivel meghosszabbíthatjuk életünket?
Nos, sajnos ez nem így működik: a resveratrol koncentrációja a vörösborban olyan alacsony, hogy előbb mondaná fel a májunk a szolgálatot. Öröm az ürömben, hogy a tudósok szerint fél évtizeden belül már fogyasztható formában is piacra tudják dobni a fiatalító elixírt.