Tudomány

Bort kell inni az űrben

Egy francia tanulmány szerint a vörösbor ellensúlyozni tudja a súlytalanság által kiváltott negatív hatásokat.

A tudósok már régóta tudják, hogy a vörösbor jót tesz az egészségnek, ha kellő mértékletességgel fogyasztják. Antioxidánsokat, flavonoidokat és rezveratrolt tartalmaz, ami jó a szívnek.

Egy új kutatás azonban azt is kiderítette, hogy a csontsűrűség csökkentésére épp megfelelő, sőt az izomsorvadást is hátráltatja. Mindkét probléma az űrhajósok “betegségei” közé tartozik a mozgásszegény életmód miatt.

Francia kutatók patkányokon tesztelték a bor – pontosabban a mesterségesen a szervezetükbe juttatott napi rezveratrol – hatását. Azoknak a patkányoknak, amik a napi vörösborivásnak megfelelő rezveratrolt kaptak, sokkal sűrűbb maradt a csontozatuk és fejlettebbek az izmaik, mint a rezveratrolt nélkülöző csoport tagjainak.

A tanulmány írói ugyanakkor felhívják arra a figyelmet, a mozgást nem helyettesíti semmilyen enni- vagy innivaló, így a vörösbor sem. Azonban a jövő űrhajósai, főleg a nemzetközi űrállomáson vagy a 2030-as évekre tervezett Mars-küldetésen nagy hasznát vehetik a vörösbor és a rezveratrol jó tulajdonságainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik