Tudomány

Üstökösnéző járat indul

üstökös (üstökös, )
üstökös (üstökös, )

A repülő 11 ezer méteres magasságban repked majd ide-oda március 16-án, hogy az utasok kedvükre csodálhassák a Pan-STARRS nevű üstököst.

Üstökösnézőbe visz 88 utast egy német légitársaság. A repülő közönséges utasszállító gép – egy Boeing 737-700-as -, amely nem emelkedik rendkívüli magasságba, hanem a szokásos szinten marad. A gép 144 férőhelyes, de a bonni Eclipse Travel csakis az ablakok melletti helyekre árult jegyet 359-509 euróért. A kétórás légi útnak az ad értelmet, hogy az üstökös láthatósága független lesz a felhőzettől, és hogy a magasban vékonyabb és tisztább a légréteg, ennél fogva jobb minőségű a látvány, mint a földről, még akkor is, ha tökéletesen derült az égbolt.

Ilyen légi jelenség legutóbb 1997-ben volt, akkor a Hale-Bopp nevű üstökösnek köszönhetően. A Pan-STARRS a héten jutott legközelebb a Földhöz, 161 millió kilométeren belülre. Csütörtöktől az északi félteke égboltjának szemlélői is láthatják, a déli félteke églesői azonban már hetek óta gyönyörködhetnek benne.

Novemberben még szebb lesz

Az év leglátványosabb csillagászati eseménye azonban a novemberben érkező C/2012 S1 (ISON) üstökös lesz, amely – ha a Nap nem pusztítja el – a feltételezések szerint teliholdként fog ragyogni az égbolton. Az ISON-üstököst két amatőr csillagász fedezte fel tavaly Oroszországban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik