Tudomány

Szabad szemmel csodálhatjuk a ragyogó üstököst

üstökös (üstökös, perseida meteorraj, )
üstökös (üstökös, perseida meteorraj, )

Az égi vándor március 7-8-ától lesz megfigyelhető Magyarországról.

Pompás égi tüneményben lehet részünk pár nap múlva. A 2011 nyarán felfedezett C/2011 L4 (Panstarrs) üstökös fog ugyanis áthaladni felettünk – olvasható az időkép.hu-n.

A Föld déli felén már február végén jól látható volt az égi vándor. Itthonról várhatóan csütörtöktől lesz megfigyelhető a nyugati látóhatár felett, a napnyugta utáni órában. Március 10-én lesz aztán a legkisebb távolságra a Naptól és a legnagyobb fényességét 9 -11-e között éri el.

A szabad szemmel megfigyelhető üstökös igen ritka jelenségnek számít idehaza. Utoljára 16 éve, 1997 tavaszán a Hale-Bopp látszott kitűnően hazánk egén. Azóta voltak ugyan szép és fényes üstökösök a Föld közelében, de szinte mindegyik számunkra kedvezőtlen égi pályán mozgott.

Az üstökösök egyébként olyan Naprendszer-beli égitestek, melyek a Nap körül, általában elnyújtott pályán keringenek, és a Nap közelébe érve kómát – azaz különleges légkört -,  és fényes csóvát „növesztenek.” Mindkét jelenség legfőbb oka az üstökösmagot érő napsugárzás. Maguk az üstökösmagok lazán összekapcsolódó jégből, porból és szikladarabokból állnak, méretük néhány kilométertől néhány tíz kilométerig terjed. Az üstökösök keringési ideje változó, néhányszor tíz évtől több száz vagy több ezer évig is terjedhet.

A Panstarrst várhatóan április közepéig lehet majd szabad szemmel látni, de utána távcsővel még hónapokon át nyomon követhetik a csillagászat szerelmesei a távolodó égi vándort. Késő ősszel pedig újabb üstökös kerül a látóterünkbe: novemberben a C/2012 S1 (ISON) halad el fölöttünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik