Tudomány

Galandféreg támadta meg az énekes agyát

Jay Whalley  (jay whalley, műtét, heg, fej, )
Jay Whalley  (jay whalley, műtét, heg, fej, )

Az ausztrál zenekar frontemberét kezelő orvosok először agydaganatra gyanakodtak. Műtéte után derült ki, hogy egy horgasfejű galandféreg fertőzte meg.

A Frenzal Rhomb nevű punkegyüttes énekese, Jay Whalley a zenekar Facebook-oldalán osztotta meg rajongóival, hogy pontosan miért is volt több héten át kórházban. Elmondása szerint január 25-én lett rosszul, amikor egy koncertre készülve pakolt egy erősítőt az autójába. Látási zavarok törtek rá, és „furcsán” érezte magát. Gondolta, a közeli boltban vesz egy üveg vizet. Amikor azonban elővette aprópénzét, rájött, hogy egyszerűen fogalma sincsen arról, hogy azok mik és mire valók.

Szerencséjére vele volt egy barátja, akinek ugyan az első gondolta az volt, hogy valamilyen drogot vett be, de hamar rájött, hogy Whalley furcsa viselkedését nem kábítószer okozza. Az énekes ekkor ájult el először. Elmondása szerint a következő, amire emlékszik, hogy kórházban fekszik, körülette aggódó családtagjaival. Az orvosok pedig elmondták neki, hogy kétszer is elájult, és vizsgálataik alapján egy centiméteres tumor van az agyában.

Ezután még három hetet kellett várni a műtétre, amit Valentin-napon, február 14-én hajtottak végre. A három órán át tartó műtét után a ráktól tartó énekessel közölték a „jó hírt”: nem daganata volt, hanem valamilyen fertőzése. Azt, hogy egy galandféreg támadta meg, pár nappal később állapították meg.

A vegetáriánus Whalley nem kicsit csodálkozott, amikor az orvosok közölték vele, hogy a főleg a sertésekben előforduló horgasfejű galandféreg támadta meg. Egészen pontosan annak lárvája. Whalley szerint a lárva feltehetően négy évvel korábban, egy közép-amerikai turné alatt kerülhetett a szervezetébe. Valószínűleg úgy, hogy a vegetáriánus ételét elkészítő szakács előtte fertőzött hússal dolgozott, és nem mosott kezet. A lárva pedig a vega kajára, onnan Whalley bélrendszerébe, majd az izmokon keresztül az agyába jutott, ahol emiatt ciszta alakult ki, és az okozta rosszullétét.

Whalleyt azóta már haza is engedték a kórházból. Mint írja, kíváncsian várja, lesz-e valamilyen maradandó káros hatása a Valentin-napi agyműtétnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik