Nagyvilág

Tömeges hepatitis-fertőzés hanyagság miatt

Injekciós tű (injekciós tű, )
Injekciós tű (injekciós tű, )

Kilencvenöt ember fertőződött meg hepatitis C vírussal egy északkelet-kínai magánrendelőben, minden valószínűség szerint újból felhasznált injekciós tűk miatt.

Az érintett Tungkang város közegészségügyi hatósága egy január végi bejelentés nyomán kezdte meg 120, a rendelőben járt beteg vizsgálatát, akik közül 95 esetében merült fel a gyanú, hogy megfertőződtek a veszélyes vírussal.

A hatóság közleményében nem zárta ki, hogy orvosi szabálytalanság, hanyagság okozta a fertőzéseket.

Tavaly év elején több mint 200 fertőzöttet jelentettek a dél-kínai Kuangtung tartományból. Az első eseteket még 2010-ben fedezték fel. Az érintettek ugyancsak arra gyanakodtak, hogy annak idején a járási orvosi rendelőben fertőződtek meg újrahasznált injekciós tűktől.

2011-ben egy közép-kínai városban több mint 160-an fertőződtek meg fertőtlenítés nélkül használt injekciós tűktől.

A hepatitis C vírus többnyire fertőzött vérrel vagy szexuális úton terjed; a fertőzés krónikus májgyulladást, májzsugort okozhat, illetve májrákkal végződhet, de a vírus megél a nyiroksejtekben is, továbbá ízületi- és bőrpanaszokat, izom- és vesegyulladást is előidézhet.

A legtöbb fertőzött a világon Kínában található, egyre növekvő számukat körülbelül 45 millióra teszik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az ismert fertőzöttek száma a Földön 170 millió körül van. Az Európai Unióban körülbelül ötmillió fertőzött él, becslések szerint 80 százalékuk vírushordozó, de nem beteg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik