Tudomány

Így tudnak tovább élni a férgek

A lassúbb lélegzés és a kevesebb táplálkozás lényegesen megnöveli egyes férgek élethosszát - derítették ki amerikai kutatók.

Az Amerikai Tudományos Ismeretterjesztő Társaság (AAAS) bostoni kongresszusán Cynthia Kenyon elmondta, hogy kísérleteik során jó néhány olyan mechanizmust fedeztek fel, amelynek révén akár nyolcvan százalékkal meghosszabbítható a férgek – de akár az egerek vagy a legyek – élete.

“Egyik-másik mechanizmus valamilyen érzékelt veszélyre adott reakcióból fejlődött ki, például abból a célból, hogy a férgek meg tudják magukat védeni. De még sok részlet homályba vész” – fejtette ki a molekulabiológus.

Csapatával a laboratóriumi kutatások kedvenc állatával, a fonalféreggel végzett kísérleteket. (A Caenorhabditis elegans egy milliméter hosszú talajlakó féreg. Összesen 959 sejtje van, és általában 7-10 napig él.)

Vizsgálataik eredményeként rájöttek arra is, hogy azok a férgek, amelyek szagló- vagy ízlelőszerve kevésbé hatékony, mint társaiké, ugyancsak hosszabb ideig élnek.

Hogy az új ismereteket lehet-e az emberi életet is meghosszabbító gyógyszerek kifejlesztésére és előállítására hasznosítani, Cynthia Kenyon szerint egyelőre még nem tisztázott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik