Tudomány

Oltás alkoholizmus ellen?

A chilei tudósok szerint az azonnali macskajaj segíthet leküzdeni az italtól való függőséget.

Mint korábban kiderült, majdnem mindenki alkoholista. A probléma örökölhető, ráadásul főleg a férfiakat sújtja – még akkor is, ha nem az emberi faj egyedeiről van szó.

Míg függőség ellen a franciák olyan gyógyszert fejlesztettek, amely csökkentheti az elvonási tünetek súlyosságát, addig a chilei tudósok azonnali csapást mérnének a függőkre: instant macskajajjal büntetnének már egyetlen korty alkoholt is.

Az általuk kifejlesztett oltás arra utasítja a májat, hogy ne dolgozza fel az alkoholt, vagyis amíg a vakcina kifejti hatását, addig minden csepp alkohol hányingert, megemelkedett szívverést és általános rosszullétet okoz.

A szó leglazábban értelmében vett oltás ötletét a keleti (kínai, japán) emberek génállománya inspirálta, náluk ugyanis sokkal magasabb azoknak a száma, akik genetikailag képtelenek feldolgozni az alkoholt, s (valószínűleg éppen ezért) sokkal alacsonyabb az alkoholisták száma.

S bár azt el tudjuk fogadni, hogy az instant rosszullét megakadályozhatja az alkohol iránti függőség kialakulását, abban már nem vagyunk teljesen biztosak, hogy egy már függő emberen segíthet-e. Szerintetek?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik