Tudomány

A muslicák is alkoholba fojtják bánatuk

A muslicák hímjei, amelyeknek szexuális közeledését a nőstények elutasítják, a felejteni kívánó férfiakhoz hasonlóan alkoholhoz nyúlnak.

Azt már korábban is tudtuk, hogy az alkohol oldja a legyek szexuális gátlásait, most a Kaliforniában végzett kísérletek azt is kimutatták, hogy “szerelmi bánat” esetén is előkerül.

A muslicák agyában a kielégülés hatására megnő egy bizonyos vegyület, kielégületlenség híján viszont csökken – a párosodó hím muslicák jóval kevesebb folyékony alkoholos élelmet fogyasztanak, és jóval magasabb náluk a neuropeptid F agyi molekula szintje. Ezzel szemben a szexet nélkülöző egyedek alkoholos élelemfajtákat választanak és nagyobb mennyiséget fogyasztanak belőle. A kutatók ezeknél a rovaroknál alacsony neuropeptid F-szintet találtak.

Egy, a neuropeptid F-hez hasonló másik ingerületátvivő anyag, az étvágyat és stresszt szabályozó neuropeptid Y szintén jelen van az emberi szervezetben, így – Ulrike Heberlein, a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem anatómia és neurológia professzora szerint – megnyílhat az út az alkohol- vagy kábítószerfüggés kezelésének újabb módszerei előtt, olyan terápiákat lehetne  alkalmazni, amelyek semlegesítik ennek a molekulának a receptorait, hogy biztosítsák az állandóan megfelelő szintet az agyban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik