Tudomány

Elektronikus kokain a számítógép

agy (agy)
agy (agy)

Nem mindenkinek az agya képes elviselni a modern technológia okozta folyamatos stimulációt - sokan a bipoláris zavar tüneteit produkálják.

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem munkatársa, a helyi idegtudományi intézet vezetője, Dr. Peter Whybrow elmondása szerint a modern technológia használatának egyik mellékhatása, hogy fejlett intelligenciák ellenére szürkeállományunknak épp az ősi része indul be.

Példának okáért agyunk imádja az azonnali jutalommal járó ingereket – a technológia esetén ez az inger az újdonság ereje. A pszichológus szerint az ember a drogokhoz hasonló függőséget alakíthat ki az újdonság iránt.

Mindezzel párhuzamosan viszont agyunk minden korábbinál több stresszhelyzetben találja magát. A folyamatos e-mailek, emlékeztetők, határidők és egyéb stresszingerek beindítják az adrenalin termelését, hogy testünk jobban kezelje a “küzdj vagy menekülj” típusú szituációkat. Igen ám, de a folyamatos stresszválasz végső soron agresszivitást, hiperéberséget és túlzott reakciókat eredményez.

Whybrow szerint mindezek eredményeként egyes számítógépes felhasználók bipoláris zavarhoz hasonló tüneteket produkálnak. A negatív következmények csökkentése érdekében a negatív hatások csökkentését javasolja – ő maga például csak naponta egyszer ellenőrzi e-mailjeit a hétvégén, és megpróbálja az idejét a munka kizárásával, tényleges pihenéssel tölteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik