Tudomány
Albert Einstein (Albert Einstein)

Einstein ettől volt zseni?

Ughy Márton

2012. 11. 21. 12:00

Bár agyának mérete és súlya átlagosnak mondható, egy új – nemrég napvilágra került fényképek alapján készült – elemzés szerint agylebenyei már nem voltak hétköznapiak.

Korábban a témában:

Ugyan a világhírű tudós szürkeállománya jelenleg szó szerint darabokban van (kiállításokon és online is megtekinthető), a boncolást végző patológus szerencsére a szeletelés előtt készített néhány fényképet. Ezek közül 14  korábban ismeretlen volt, és csak 2010-ben került elő – három agytudós pedig ezek alapján próbálta kielemezni a zseni zsenijét.

A Brain folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint „rendkívüli a prefrontális kéreg”, amely valószínűleg táptalajul szolgálhatott Einstein kiemelkedő kognitív képességei számára. Ugyancsak átlagon felüli méretű az elsődleges szomatoszenzoros és motoros kéreg a bal agyféltekében, és a fali lebenyek szintén szokatlanok, melyek Einsteint a térlátásban és a matematikában segíthették.

A tanulmányban szerepet kap a homloklebeny egy „dudorszerű” redője is a jobb agyféltekében, ami a bal kéz kiemelt használatára utal – ez a szokatlan vonás legtöbbször jobbkezes hegedűművészeknél látható. Einstein épp így hegedült.

Einstein agya (einstein, agy, albert einstein, )
Az újonnan előkerült képek egyike. (Fotó: Brain)

A szerzők természetesen rámutatnak arra is, hogy az idegtudomány egyelőre nem tart ott, hogy az agyi elrendezés alapján pontosan meg lehessen állapítani egyes egyének erősségeit vagy gyengeségeit. Ez még a jövő zenéje, amihez számos további összehasonlító kutatásra lesz szükség.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.