Tudomány

Újra kell gondolni az univerzumot

A csillagászok egy 73 kvazárból álló csoportot fedeztek fel - a probléma az, hogy nem kéne, hogy létezzen. Legalábbis nem lehetne ekkora.

Az egyik, Einstein általános relativitáselméletéből levonható, az asztronómusok számára roppant kényelmes következtetés, hogy az univerzum egyes szeletei – persze, ha ezek a szeletek elég nagyok – ugyanúgy néznek ki. Tudományosabban megfogalmazva: megfelelően nagy léptékben az univerzum tulajdonságai azonosak minden megfigyelő számára.

A most felfedezett 73 kvazár azért okoz a csillagászok számára komoly fejtörést, mert a csoportosulás összesen 4 milliárd fényévnyi távolságon ível át. Ezzel szemben az eddigi asztrofizikai modellek úgy tartották, hogy 1,2 milliárd fényévnél egyetlen struktúra sem lehet nagyobb. Összehasonlításképp a Tejútrendszer mindössze 100 ezer fényév széles, míg a Földhöz legközelebbi, 1500-2000 galaxisból álló Virgo-halmaz is “csak” százmillió fényév méretű.

Mindez nem jelenti azt, hogy Einstein tévedett volna. A mostani kutatást vezető Roger Clowes is rámutat arra, hogy bár az eddig használt feltételezés egyszerűbbé és kényelmesebbé tette a számításokat, a feltételezés elvetése nem egyenlő az általános relativitáselmélet cáfolatával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik