Tudomány

Az univerzum legrészletesebb képe

hubble (hubble űrteleszkóp)
hubble (hubble űrteleszkóp)

A Hubble űrteleszkóp évtizednyi munkáját egyesítették egyetlen felvételen - jelenleg ez az univerzumról készült eddigi legrészletesebb.


A legnagyobb változat itt érhető el. (Fotó: HubbleSite)

Az egészben az a legmegdöbbentőbb, hogy bár az XDF (Extreme Deep Field) névre keresztelt kép 5500 galaxis főszereplésével készült – ezek között van olyan vénség, amely 13,2 milliárd fényévre van tőlünk -, csupán egy nagyon apró szeletét mutatja be az égboltnak, vagyis egy nagyon apró szeletét az univerzumnak. Ennek ellenére milliárdnyi csillagról és annál is több bolygóról van szó.


Az XDF az égbolt apró szelete. (Fotó: HubbleSite)

A végeredményt úgy hozták létre, hogy rétegesen “pakolták” egymásra a galaxisokról készült felvételeket – függően azok tőlünk mért távolságától. Az előtérbe azok kerültek, melyek ötmilliárd fényévnél közelebb vannak, míg a háttérbe azok, melyek kilencmilliárdnál távolabb – ez utóbbiak egyébként olyan halványak, hogy fényességük csupán egymilliárdod része annak, amit az emberi szem még érzékelni tud. Szerencsére a Hubble ennél érzékenyebb.

Ráadásul a csillagászok még egyáltalán nem végeztek az XDF jelölte területtel – a James Webb űrteleszkóp üzembe helyezése után, annak infravörös érzékelőivel tovább vizsgálódnának, amivel remélhetőleg olyan galaxisokat is hozzá tudnak adni a teljes képhez, melyek az univerzum keletkezése után csupán néhány százmillió évvel léteztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik