Tudomány

Csonttollúak szállták meg Magyarországot

Csonttollúak (csonttollúak, madarak, )
Csonttollúak (csonttollúak, madarak, )

A néphit háborúk, ínségek, természeti csapások előjelét látta a madarárfaj tömeges és kiszámíthatatlan megjelenésében.

Nagy számban érkeztek Észak-Magyarországra az úgynevezett inváziós fajok közé tartozó csonttollú madarak. Az utolsó, a jelenlegihez hasonlóan nagycsonttollú-invázió 2008–2009 telén volt. Fitala Csaba, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság őrkerület-vezetője az MTI kérdésére elmondta: a telelő csonttollúak hosszan elidőzhetnek Magyarországon, az utolsó csapatok akár májusig is kitarthatnak, mielőtt visszatérnek északi élőhelyeikre.

Mivel régebben nem ismerték az inváziót kiváltó okokat, a néphit háborúk, ínségek, természeti csapások előjelét látta a faj tömeges és kiszámíthatatlan megjelenésében. Fitala Csaba kifejtette: az inváziót kiváltó okok ma sem ismertek pontosan, de bizonyos, hogy összefüggnek a költőhely megváltozott táplálkozási viszonyaival, az adott faj egyedsűrűségének, illetve korosztályi összetételének megváltozásával.

Az őrkerület-vezető hozzátette: a csonttollú könnyen megfigyelhető, bizalmas madár, mert költőhelyén, az északi tajgákon ritkán találkozik emberrel. Legfőbb jellegzetessége a bóbitája, amelyről jól felismerhető. A madarak bármilyen fás-bokros élőhelyen előfordulhatnak, ahol táplálékot találnak.

Legkönnyebben parkokban, útszéli fasorokban, erdőszéleken figyelhetők meg, de a sűrűn beépített belvárosi területektől sem idegenkednek. Előfordulhatnak kisebb, néhány madárból álló és akár többszázas csapatokban is. Mivel nagy vízigényű faj, gyakran látható olyan helyeken is, ahol inni tud.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik