Élet-Stílus

Tippek pimasz vérszívók ellen

szúnyog (szúnyog, szúnyogirtás, )
szúnyog (szúnyog, szúnyogirtás, )

Állítsuk meg a szúnyoginváziót!

A legkellemesebb nyári estét is el tudják rontani a fülünkbe döngicsélő szúnyogok. Ráadásul nemcsak egy-egy tűnik fel mostanában, hanem egész rajokban szálldosnak, és – különösen a vízparton, erdő mellett nyaralva, de még a kertes házak teraszán is – minden, szabadtérre tervezett programot tönkretesznek. A szakértők a globális felmelegedést, az extrém időjárást okolják azért, hogy az elmúlt években elszaporodtak a szúnyogok: a kánikula, a viharok után visszamaradt pocsolyák kedveznek a szúnyogok milliószámra való megjelenésének.

Egy-két hét alatt kifejlődik

A szúnyogok az ízeltlábúak közül a kétszárnyúak rendjébe, a fonalascsápúak alrendjébe tartoznak, és az egész Földön elterjedtek. Az ide sorolt sok száz (a Földön összesen mintegy 3500) fajta rovar nagy része, például a lószúnyogok, árvaszúnyogok teljesen ártalmatlanok (bár igen idegesítőek), a hazánkban ismert mintegy 44 szúnyogfaj közül is csak néhány faj, így a gyötrő, a mocsári és a dalos szúnyog okoz kellemetlenséget, de ezek viszont hatalmas egyedszámban élnek errefelé. A maláriaszúnyog-félék is megtalálhatók nálunk, de szerencsére ritkák és nem terjesztik a maláriát.

A hazai éghajlati viszonyok közt mindössze 5-18 napig tart, amíg a lárvából kifejlett szúnyog lesz. Egy esztendőben 5-7 nemzedékük is van! A szúnyogoknak csak a nőstényei vérszívók (a vér kell a szaporodásukhoz), a hímek folyadékszükségletüket vízzel vagy növényi nedvekkel fedezik. A szúnyoglárvák a vízben lévő baktériumokkal, egysejtűekkel, algákkal és szerves törmelékkel táplálkoznak.

Ha szeretné tudni, hogyan védekezhet a vérszívók ellen hatékonyan, kattintson ide.

Forrás:

Állítsuk meg a szúnyoginváziót! (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik