Tudomány

HIV-vírussal pusztítják a rákot

laboratórium (kísérlet, )
laboratórium (kísérlet, )

Bár a rák és a HIV-vírus külön-külön az emberiség átka, egy új gyógymód alapján egy hétéves kislány ezeknek köszönheti életét.

Csupán néhány hónappal ezelőtt a kis Emma Whitehead sorsa megpecsételődni látszott, mivel leukémiája ellenállt a kemoterápiás kezeléseknek. Szerencsére egyike volt azon három páciensnek, akiken először próbálták ki a Pennsylvaniai Egyetem kísérleti módszerét.

Az eljárás során a beteg szervezetből milliószámra vonják ki a T sejteket, melyeket új génekkel látnak el a HIV-vírus egy módosított (és természetesen ártalmatlanított) változatának segítségével. Az ekképpen “felturbózott” T sejteket visszajuttatják a véráramba, hogy megkezdjék a rák elleni küzdelmet.

Egy pillanatig sem szabad azonban azt képzelni, hogy a megoldás ilyen egyszerű lenne. Az esetről tudósító New York Times jelentése szerint a gyógymód olyan drasztikus lázat és hidegrázást okozott, amely majdnem megölte a kislányt.

Szerencsére Emma él és virul, ráadásul immáron hét hónapja teljesen rákmentesen. A másik két kísérleti páciens közül az egyik Emmához hasonló állapotban van, a másiknál viszont egyelőre “csak” gyengíteni sikerült a daganatos megbetegedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik