Tudomány

Új korszak küszöbén az orvostudomány

vérvétel (véradás, )
vérvétel (véradás, )

Egy páciens saját vérének felhasználásával állítottak elő brit kutatók személyre szabott őssejteket. A módszerrel a jövőben egy sor betegséget kezelhetnek.

Az új módszert erek építésére használták fel. A jövőben ez az eljárás lehet az egyik leggyorsabb és legbiztonságosabb őssejtforrás – vélik a Cambridge-i Egyetem kutatói.

Az őssejtterápia az orvosi kutatások egyik legreménytelibb területe. Nagysága abban rejlik, hogy az őssejteket a testet felépítő szinte bármely más sejttípussá át lehet alakítani. Azaz gyakorlatilag bármit kijavíthatnak vele a szervezet elromlott alkatrészei közül az agytól a csontokig.

Korábban felnőtt bőrsejtekből már állítottak elő őssejteket, amelyeket a test sajátjaként ismert fel. Japán kutatók működő májat növesztettek ezzel a módszerrel. A vérből előállított típus azonban még stabilabbnak tűnik, ráadásul a vérsejtekhez hozzájutni is könnyebb. A vérvétel ugyanis rutinszerű eljárásnak számít a páciensek körében, a szövetbiopszia viszont lehetőség szerint kerülendő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik