Tudomány

Már 3D-ben is házimozizhatunk[x]

Lejárt a DVD-lejátszó és társai ideje. A modern otthon szórakoztatóközpontja a médialejátszó, ami bármilyen formátummal elbír. 2012 nagy fejleménye a 3D-s készülékek megjelenése.

Az utóbbi évek egyik újabb otthoni „kütyüje” a (hálózati) médialejátszó. Mivel egyre több megnézhető, meghallgatható tartalom az internetről származik – de hagyományos CD/DVD/Blu-ray korongjainkat is kényelmesebben használhatjuk, ha bemásoljuk őket a számítógépünkre, hálózati háttértárunkra –, nem elég ha a megszokott asztali optikai lemezjátszóval rendelkezünk. Sőt, lassan a korábbi DVD-lejátszó és társai tűnnek el a lakásokból, átadva helyüket a különböző fájlalapú médialejátszóknak, okostévéknek.

Ezen eszközök szinte mindig Linux operációs rendszert futtató apró számítógépek speciális processzorral, amely a filmek, képek, zenék takarékos (minimális áramfogyasztású) és jó minőségű lejátszására lettek tervezve. Mivel gyakorlatilag számítógépekről van szó, így csak a gyártókon múlik, milyen képességekkel ruházzák fel őket a médialejátszó funkciók mellett. Lassan mindennapos lesz így ezen eszközök esetében a webböngésző, a letöltőkliens, a Facebook, Twitter, YouTube, stb. elérés, lehetővé téve, hogy egyre több, korábban a számítógépünkhöz láncoló feladatot kényelmesen, a kicsi monitor helyett a nappalink nagy tévéjén is elvégezhessünk.

Napjaink okostévéibe beépített elektronikáknál jelentősen fejlettebb (főleg, ha hálózaton keresztül elérhető tartalmakról, nagy felbontású képről és hangról van szó) képességekkel bírnak a különböző médialejátszók. Ezek közül a drágábbak már Blu-ray lemezeket is lejátszanak (némelyik eredeti lemezről is, a legtöbb pedig merevlemezről, hálózati háttértárról – NAS-ról), és az idei év a 3D-s lejátszók megjelenését is elhozta.

A fullHD felbontású úgynevezett Blu-ray 3D filmek már nem számítanak különlegesnek, a legtöbb filmstúdió már 3D-ben forgatja szinte valamennyi új moziját, de számos régebbi alkotást is digitálisan térbelivé tesznek, és újra kiadnak (pl. Titanic 3D). Ezzel párhuzamosan a 3D-s TV-k, projektorok ára is rohamosan csökken, így ma-holnap már általánossá válhat az otthoni térbeli házimozi.

2012-ben a legnagyobb márkák (pl. Popcorn Hour, Mede8er, Dune HD) már mind elkészítették 3D-s lejátszójukat, melyek a 2D-s tartalmak mellett a Blu-ray 3D filmeket (ISO fájlból, vagy mappából) is képesek lejátszani. Szerencsére, a 3D képesség megjelenése nem hozott árrobbanást ezen készülékek terén, 44–88 ezer forint között valóban minőségi 3D-s médialejátszót vehetünk. Mivel azonban a különböző zenei- és filmfájl formátumok ezerféleképpen készülhetnek, valódi szabvány nélkül, így nagyon nagy különbségek vannak a médialejátszók között, hasonlóan a különböző számítógépekhez, szoftverekhez.

Ha különösebb tapasztalat nélkül tervezzük egy médialejátszó vásárlását, érdemes alaposan utánaolvasni elsősorban a felhasználói véleményeknek az interneten, megnézni a gyártók hazai weboldalát, megtudva, melyiktől milyen támogatásra számíthatunk. Végül érdemes olyan márkát választanunk, amely a médialejátszókra specializálódott, mással nem is foglalkozik, és minél több éves tapasztalattal rendelkezik. Különben nem lehetünk nyugodtak, hogy készülékünk folyamatosan fejlődni fog a frissíthető szoftvernek köszönhetően, és még jó ideig remekül kiszolgál majd minket, jöjjenek akár újabb fájlformátumok, kódolások. Három jól ismert márka, mely példás magyar nyelvű terméktámogatással rendelkezik (és pl. egy tablettel is távirányítható) a korábban már említett PopcornHour, Mede8er és a Dune HD. Érdemes velük kezdeni az ismerkedést, ha a legmodernebb, és legjobban használható megoldást keressük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik