Tudomány

Holdat találtak egy szekrényben

Egy raktárszekrényben találtak rá némi holdkőzetre, amit Niel Armstrongék hoztak le a Földre – senki nem tudja, miért és hogyan kerültek oda.

Az esettel kapcsolatban két dolog biztos. Egyrészt, hogy Minnesota állam fővárosában, Saint Paulban találtak rá egy raktárszekrényben az öt, kavics méretű holdkőzetre az állam zászlajának miniatűr változatával együtt.

Másrészt – az előbbiek alapján – biztosnak tűnik, hogy a leletek Neil Armstrong küldetéséből származnak, mivel Nixon elnök az USA minden államának adományozott ezen holdkőzetekből az állami zászlókkal együtt – ez utóbbiak is részt vettek ugyanis az Apollo-11 küldetésben.

Arról azonban senkinek nincs fogalma, hogy a holdkavicsok miért és hogyan kerültek egy raktárszekrénybe, és hogyan fordulhatott elő, hogy néhány évtized alatt teljesen feledésbe merültek. Már korábban is beszámoltunk arról, hogy a NASA viszonylag bőkezűen osztogatta a raktáron lévő űrkőzeteit, aminek egyik következménye épp az, hogy a leltárból több száz darab hiányzik.

Ebből most öt meglett, és természetesen méltó helyre kerül Saint Paulban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik