Tudomány
mars (mars)

Szombathelynyi embert fuvaroznának a Marsra

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 11. 28. 08:00

A 80 ezer fős kolóniát 10 alapító hozná létre, akik jobb híján vegetáriánusok lesznek.

Korábban a témában:

Terveztek már a vörös bolygóra kolóniát baktériummal és valóságshow-val is, azonban Elon Musk az első, akit a magunk részéről komolyan tudunk venni. Elon ugyanis nemcsak PayPal és a Tesla Motors társalapítója, hanem annak a SpaceX-nek is, amely szolgálatait manapság a NASA is igénybe veszi.

A 41 éves milliárdos a Királyi Légügyi Társaság előtt beszélt terveiről Londonban. Elmondása szerint az a legfontosabb, hogy a “jegyárak” elég alacsonyak legyenek ahhoz, hogy a fejlett országok átlagos keresetű polgárai úgy a 40-es éveik táján meg tudják venni. (Amennyiben jól szűrtük le szavaiból, úgy félmillió dollárra, vagyis majdnem 110 millió forintra gondol.)

Az első tíz telepest olyan gépek kísérnék a Marsra, melyekkel oxigént, metánt és a növénytermesztéshez szükséges műtrágyát tudnák létrehozni, illetve olyan építőanyagok, melyekkel nemcsak saját lakhatásukat kellene megoldaniuk, hanem a növénytermesztéshez szintén szükséges üvegkupolákat, melyeken belül a földihez hasonló légkör uralkodna.

Mindehhez persze nemcsak vállalkozó kedv és tőke, hanem kormányzati beruházás is kellene. “Ez igaz volt az angol kolóniákra is; jelentős kiadások kellettek az induláshoz.” Azonban a feltételek megléte esetén a 80 ezer fős kolóniához elég lenne, ha minden százezredik ember vállalkozna, hiszen – Musk szerint – addigra már nyolcmilliárdan leszünk a Földön.

Ti mennétek vagy maradnátok, ha lenne félmillió dollárotok?

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.