Tech

Letölthető Einstein agya

Albert Einstein (Albert Einstein)
Albert Einstein (Albert Einstein)

Sajnos nem szimuláció, azonban az ember olyan közel kerülhet a híres fizikus szürkeállományának szeleteihez, mintha neurobiológus lenne.

Mikor a német tudós 1955 áprilisában elhunyt, koponyájának tartalmát megőrizték a tudomány javára – az agyat a Princetoni Kórház patológusa, Thomas Harvey 170 felé szelte, és úgy festette meg, hogy tisztán láthatóvá váljanak a sejtstruktúrák és szövetek.

Einstein agya „első ránézésre” nem tűnik kiemelkedőnek – az átlagosnál nem nagyobb, viszont egy 1999-es szemle szerint ritkaságszámba megy a nyelvi, térbeli gondolkodásért és matematikáért felelős területek közötti kapcsolatok száma.

Az átlátszó lemezkék közt tárolt szürkeállomány persze nem maradt meg egységes gyűjteménynek, egy rész a Princeton Egyetem tulajdona maradt, a „Harvey kollekció” azonban a chicagói Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Múzeumhoz került. Ez utóbbi döntött úgy, hogy végre digitalizálja a zseniális tudós maradványait. Az alkalmazás 8 euróba kerül, de egyelőre csak az iPaden elérhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik