Tudomány

Géniusz kontra tekintélyelv

A közhiedelemmel ellentétben Albert Einstein kifejezetten jó jegyeket vitt haza még kisiskolásként.

Az ezzel kapcsolatos városi legendákat valószínűleg épp azok kezdték el terjeszteni, akik tanulmányilag nem teljesítettek túl fényesen. A fiatal Einstennek a valóságban nem a tanulással voltak gondjai, hanem egyes tanítókkal.

Állítólag már 5 évesen is éreztette, ha gondja volt egy oktató személyiségével: az Einstein Website szerint házitanítójához például hozzávágott egy széket. Mint minden rendes gyerek, 6 évesen kezdett iskolába járni, és anyja fennmaradt leveleiből kiderül, hogy jól teljesített. “Tegnap Albert megkapta a jegyeit, megint az első volt, a bizonyítványa zseniális volt.

A problémák akkor kezdődtek, mikor iskolát váltott és egyes, tekintélyelvű oktatóival szemben képtelen volt elhallgatni ellenérzéseit. Valószínűleg innen ered a “rossz tanuló” híre is, mivel egyik tanára egyszer azt mondta, “sosem fog semmit elérni“. Persze mi már tudjuk, hogy a tanerő ennél nagyobbat nem is tévedhetett volna.

Tanulmányi eredményeit egyébként érettségi bizonyítványa is tanúsítja: a legtöbb tantárgyból ötöst és hatost kapott (Svájcban akkoriban a hatos volt a legjobb érdemjegy), legrosszabb jegye az az egy szem hármas volt, amit franciából szerzett.


(Forrás: Einstein Website)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik