Tudomány

Nem csökken, nő az Antarktisz jege

antarktisz (pingvin, )
antarktisz (pingvin, )

Fejüket vakarják a klímakutatók, mivel a déli kontinensen található jég mennyisége nem a jelenlegi modelleknek megfelelően alakul: csökkenés helyett növekedés tapasztalható.

S bár ez még önmagában természetesen nem cáfolja meg az emberi tevékenység okozta globális klímaváltozás tényét, számos tudós szerint legalábbis megingatja a pillanatnyilag elfogadott elméletekbe vetett hitet. Az Antarktisz jege ugyanis az utóbbi években stabil növekedésnek indult – noha ez a növekedés mennyiségét tekintve messze nem akkora, mint a korábbiakban tapasztalt csökkenés. (Mindeközben az északi póluson a jég továbbra is fogyatkozik.)

A NASA és a brit Antarktisz-megfigyelő program kutatói szerint az antarktiszi anomáliát a szél hajtja. A tengeri jég folyamatosan mozgásban van, az Antarktika körüli jégtakarót erős északi légmozgás hajtja a kontinenstől távolabb – azonban 1992 óta a jégsodródás megváltozott. A brit Paul Holland elmondása szerint “vannak olyan területek, ahol a ‘jégexport’ megduplázódott, azonban akadnak olyanok is, ahol jelentősen csökkent“.

S bár ez megmagyarázhatja az Antarktisz “újrajegesedését”, a jelenlegi klímamodellek tévedéseit nem oldja meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik