Tudomány

Szeptember volt a valaha mért legmelegebb hónap

földgolyó ()
földgolyó ()

A bolygó teljes felszíne 0,67 fokkal volt melegebb, mint a 20. század összesített átlagát jelentő 15 Celsius-fok.

Ahogy arról már korábban is írtunk, az előző évtized volt a valaha mért legmelegebb – lehűlésnek pedig nincs jele, hiszen az idei szeptemberi átlaghőmérséklet felveszi a versenyt az eddigi rekorderrel, a 2005-össel. Az Egyesült Államok Óceáni és Légköri Egyesületének keretein belül működő Nemzeti Éghajlati Adatközponti legújabb jelentése szerinti 15,67 Celsius-fok ugyan első ránézésre kellemesnek tűnhet, de érdemes fejben tartani, hogy ez harminc nappal és éjszaka, és (szinte) minden szárazföld és vízfelszín együttes átlaga.

Az Adatközpont külön kiemelte Magyarországot is, mivel az 1900 óta tartó hazai mérések szerint az idei volt a második legmelegebb nyár, de természetesen a szeptember is átlagon felüli meleggel szolgált.


(Forrás: NCDC)

Való igaz, hogy a globális kimutatások “csak” 1880-ra visszamenőleg léteznek, és az akkori mérőműszerek a maiaknál nyilván kevésbé megbízhatóak, azonban a magunk részéről megbízunk a meteorológusok és klímakutatók elsöprő többségének azon véleményében, hogy a globális klímaváltozás – a tizedes jegyig pontos adatok nélkül is – az emberi tevékenységnek köszönhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik