Tudomány
fények (autók fénye)

Ez a fény a fénynél is gyorsabb

Ughy Márton

2012. 11. 09. 08:00

Egy kutatócsoport azt állítja, olyan eszközt hozott létre, amellyel a fény végtelenül nagy sebességre gyorsítható.

Korábban a témában:

Bár a legtöbben valószínűleg nem tudnánk pontosan elmagyarázni Einstein relativitáselméletét, annyit mégis leszűrtünk, hogy a tudomány jelen állása szerint semmi sem lehet gyorsabb a fénynél, vagyis semmi sem haladhat másodpercenként 299 792 458 méternél többet. Ráadásul ezt a sebességet a fény is csak vákuumban éri el, vannak olyan anyagok (mondjuk a víz vagy az üveg), melyek lassítanak rajta – ezt a változást a fizikában az adott közeg törésmutatójával szokták kiszámolni.

Nos, holland és amerikai tudósok azt állítják, olyat valamit hoztak létre, aminek törésmutatója nulla, vagyis a fényt a végtelenségig gyorsítja. Maga az eszköz egy mindössze 85 nanométer vastag, 2000 nanométer hosszú szilícium-dioxid hasáb, melyet ezüst vesz körül – ez utóbbin a fény nem hatol át. Apró mérete miatt a bevitt fény egészen érdekes dolgokat művel: pattog és saját magával interferál. Bizonyos frekvenciákon az egész kasztni elsötétül, azonban egy bizonyos frekvencián majdhogynem kigyullad – úgy tűnik, mintha a szokásos mozgás helyett a fény egyszerre lenne mindenhol, vagyis végtelen sebességgel haladna.

Az ember kedvét csak az szegi egy kicsit, hogy a tudósok a fizika törvényeinek mégsem mondanak ellent, a fénynek ugyanis két sebessége van: egyrészről a fázissebesség, amely azt írja le, milyen gyorsak egy adott hullámhossz hullámai, másrészről a csoportsebesség, amely azt írja le, milyen gyorsan képes a fény energiát vagy információt átadni. Csak ez utóbbinál fontos a sebességküszöb „betartása”.

S bár a kutatók szerint találmányuknak lehet gyakorlati haszna, egyelőre nem érdemes a kommunikációs technológia forradalmasításában reménykedni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

NEW YORK, NY - JULY 7: Milo Yiannopoulos arrives to speak outside of the offices of Simon & Schuster publishing company, July 7, 2017 in New York City. Yiannopoulos is promoting a new book and filing a $10 million legal complaint against Simon & Schuster following the publisher's decision to cancel his book deal. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.