Tudomány

Fénycsavarással műtenének

Hatvanfokos szögben sikerült elhajlítani lézersugarakat francia tudósoknak.

Egy franciaországi optikai laboratóriumban olyan néhány mikrométer széles lézerfényt sikerül létrehozni, amely el tud csavarodni, és ezáltal segítené a sebészeket, hogy minél precízebben vághassanak bele a kanyargós emberi szövetekbe.

A fény általában egyenes vonalban halad, ezt a tény jól ismerjük még a fizikaórákról, de a lézersugarat el lehet hajlítani. A torzításmentes hajlítás mértéke azonban eddig mindössze csak tíz fok volt, amely igen csekély mértékű, és a gyakorlatban szinte hasznavehetetlen eltérés.

A fényhajlítás tökéletesítését elméletben izraeli tudósok dolgozták ki Haifában. Mordachei Segev kollégáival a Maxwell-egyenletek segítségével és az elektromágneses hullámok tanulmányozásával még az év elején rájött, hogyan lenne lehetséges az eddig torzítás mentesen csak tíz fokra elhajlítható fénysugarat akár 180 fokban “sarkon fordítani” és optikai bumeránggá változtatni.

Gyakorlatban a franciáknak 60 fokban sikerült elhajlítani a fényt, erről szóló tanulmányuk az Optics Letters folyóirat következő számában fog megjelenni. A fényhajlításnak a műtőasztalokon kívül a kamerák és projektorok fejlesztői vehetik még nagy hasznát, de még ki tudja milyen ötleteket tesznek lehetővé a “bumerángsugarak”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik