Tudomány

Válságos helyzetben a Balaton

Kiszaradt-Balaton(960x640).jpg (balaton,)
Kiszaradt-Balaton(960x640).jpg (balaton,)

Veszélyesen alacsony a tó vízállása, és az elfogadott elmélettel ellentétben nem ötven, hanem már 15 év múlva elkezdhet elfogyni a magyar tenger – írta Fekete Péter független Balaton-szakértő.

A Magyar Vitorlás Szövetség Balaton megbízottja az Időkép oldalán közölt beszámolót a Balaton válságos állapotáról. Mint írja, szeptember 20.-a óta a vízmérce szerinti vízállás 38-40 cm között ingadozik, és ez 300 centi körüli átlagos vízmélységet és – a kívánatoshoz képest – mintegy 20% vízhiánytjelent. Ez pedig már lezártnak hitt vitákat helyez újra előtérbe a Balaton jövőjével kapcsolatban – írta Fekete Péter.

A szakértő emlékeztet arra, hogy mindmáig az a hivatalos álláspont, hogy a „természet majd megoldja” a problémát, máskor is volt már ilyen helyzet, és akkor sem kellett beavatkozni. Ugyanakkor hosszútávon beavatkozásra lesz szükség, de csak ötven év múlva kell a tó elfogyásával számolni.

Fekete Péter szerint azonban mielőbbi döntésre van szükség a tó sorsával kapcsolatosan, mert az ő számításai szerint 15 év múlva elérjük a lefolyástalan állapotot.

A Balaton-szakértő helyzetelemzéséről erre a linkre kattintva tudhat meg többet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik