Belföld

Korlátozná a kormány a korcsolyázást

korcsolyázás (korcsolyázás)
korcsolyázás (korcsolyázás)

Bár a mai húsz fokban még messzinek tűnik az, amikor a Balaton és a Velencei-tó befagy, a Belügyminisztérium előre gondolkodott, és egy új rendeletben szigorítaná a jégen tartózkodás szabályait.

A természetes vizek jegén tartózkodást eddig is rendelet szabályozta, s így például a folyókon és mellékágaikon ma is tilos a korcsolyázás, jégvitorlázás, fakutyázás, Hummer-vezetés vagy épp sétálás.

A kormány.hu-n megjelent új jogszabálytervezet szerint már az idén változhatnak a jégszabályok. Ebben egyebek között azt is kikötnék, hogy maximum egy kilométerre lehetne bemenni a parttól, s a különböző sporteszközök számára is pályákat jelölnének ki.

Majd ha fagy

Tilos lesz tartózkodni a csatornákon és a kikötő, szükségkikötő területén, ha ott úszólétesítmény vesztegel, valamint más jogszabályban megállapított jelekkel kitűzött (kijelölt) veszteglőhelyek területétől számított 30 méteren belül van. Illetve bárhol máshol, ahol a helyi rendőrkapitányság kitáblázza a jégen tartózkodás tilalmát.

Tizenkét éven aluli, továbbá kijelölt sportpályán vagy a bejelentett – és az illetékes szervek által meg nem tiltott – rendezvényen hat éven aluli gyermek csak nagykorú személy felügyelete alatt tartózkodhatna majd a szabad vizek jegén. Egy személy legfeljebb nyolc gyermekre felügyelhetne.

Szabályok a jégvitorlásoknak

„Egyre nagyobb az igény arra, hogy a hatóságok kijelöljenek különféle jégpályákat, sportpályákat, rendezvényhelyszíneket, illetve engedélyezzék az ilyen jégen zajló rendezvények megtartását. Ezért meg kell határozni a szabad vizek jegén tartandó sport- és egyéb rendezvények engedélyezésére és lebonyolítására vonatkozó szabályokat” – írja a Belügyminisztérium a rendeletjavaslat indoklásában.

A jégen tartózkodó személyt a sporteszköz használója legalább 20 méter távolságban lesz köteles úgy kikerülni, hogy a jégen tartózkodó személy a sporteszköz és a part között legyen. Ha ez nem lehetséges, lassítania kell. A jégen tartózkodókat a sporteszköz közeledésére szükség esetén kiáltással is figyelmeztetni kell. Jégvitorlást, jégvitorlásdeszkát – függetlenül vitorlafelülete méretétől – csak 14. életévét betöltött, a jégvitorlás, valamint a jégvitorlásdeszka vezetésében kellően jártas személy vezethet.

Partra, gyerekek!

Jövő nyárra jelentős változás lehet, hogy a fürdőzés szabályait is módosítaná a jogszabály. A Balatonra medencénkénti viharjelzés készülne, s azt is szabályoznák, hogy a gyerekek milyen feltételekkel mehetnek be a vízbe.

Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben. Gyermek és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának arányos számú, úszni tudó és vízi mentésben jártas felnőtt személyekből figyelő és mentő őrséget kell állítania. Egy személy legfeljebb nyolc gyermekre felügyelhet – írja a tervezet.

Tilos az éjszakai fürdés is

Emellett a Balatonra a viharjelzést három medencére bontva adnák le, és a fürdőzést (ide értik a nem motoros vízijátékokat is) is a parthoz kötnék. A déli parton ezer méterre lehet csak tartózkodni a parttól, az északin pedig felennyire, ha elfogadják a jogszabályt. Tilos lesz továbbá az éjszakai fürdőzés, kivéve, ha a vízfelület megvilágított és akkor is legfeljebb a mély víz határáig.

A kijelölt fürdőhely határaitól 150 méteren belül vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pálya nem lesz kijelölhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik