Belföld
balaton (balaton, )

Európai uniós forrásból kutatják a Balatont

Ignácz Péter
Ignácz Péter

újságíró. 2012. 10. 10. 17:01

Az emberi tevékenység környezeti hatását, valamint az ezekkel összefüggő társadalmi konfliktusok komplex vizsgálatát célul kitűző programot szerdán mutatták be a Kaposvári Egyetemen.

Korábban a témában:

Európai uniós forrásból kutatják a Balatont és annak déli vízgyűjtő területét a Kaposvári Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének szakemberei. A mintegy kétéves projektre az egyetem és konzorciumi partnere 406,5 millió forint pályázati támogatást nyert el.

Sitányi László, a projekt vezetője az Európai Unió által száz százalékban támogatott kutatásról szólva elmondta: a Balaton déli partján ez lesz az első ilyen jellegű komplex vizsgálat, melyben 72 kutató vesz részt. A most indult és 2015. január 31-én befejeződő projekt újdonságaként említette, hogy a természeti és társadalmi kutatócsoportok eredményeinek felhasználásával – amellett, hogy azok külön is elérhetőek lesznek – egy társadalmi és környezeti információkra egyaránt támaszkodó, az adott térséget leginkább leképező rendszert dolgoznak ki.

Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora köszöntőjében kiemelte: a felsőoktatásnak szüksége van a kutatásokra, s külön öröm, hogy ezek között megjelenik a Balaton is. Fontos és felelősségteljes feladatra vállalkoznak a projektben részt vevő szakemberek – hangsúlyozta a rektor, aki úgy vélekedett, hogy a kutatás eredményei akár az egyetem képzésébe is beépülhetnek.

Vörös Lajos, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének tanácsadója, a kutatás természettudományi vezetője az ezredforduló előtti és az azt követő kutatásokról szólva rámutatott: míg korábban a Balaton vízminőségére koncentrálódott, az utóbbi években már a part menti területekre tevődött át a kutatás. A most indult projekt e kettőt ötvözi, azaz egyidejűleg vizsgálják a Balatont és a déli part vízgyűjtő területét – mondta, hozzátéve: cél a természet és a társadalom közötti kapcsolat jobb megértése.

Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke felidézte: a Balatonnal kapcsolatos komplex vizsgálatot utoljára 1891-ben a Magyar Földrajzi Társaság indított, Lóczy Lajos vezetésével, ami 30 évig tartott, és eredményeit 32 kötetben tették közre. Vélhetőleg a mostani kutatás eredményei is képesek lesznek kitenni ennyit, tekintettel arra, hogy a természeti jelenségeket, a környezetvédelem kérdéseit, a turizmus lehetőségeit, társadalmi és szociológiai kérdéseket is vizsgálnak – jegyezte meg a közgyűlés elnöke.

A megye új feladatköre kapcsán elmondta: készítik a megye területfejlesztési koncepcióját, amelyben a Balaton is kiemelt helyet kap. Ezért is rendkívül fontos “mankó” lehet ez a kutatás, amely reményei szerint “előrelépést, megélhetést és boldogulást hoz a Balaton partján és környékén élőknek”- tette hozzá.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passenger train to Mombasa on 14.08.2017 near Nairobi - Kenia. | usage worldwide
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.