Tudomány

„Fej nélküli” katicát találtak Montanában

A teknősbékához hasonló képességekkel rendelkező, azaz a fejét elrejteni tudó katicabogarat talált egy fiatal rovartanász.

Ross Winton még 2009-ben a Montanai Állami Egyetem végzős entomológus hallgatójaként fogta el a rovart. Először arra gyanakodott, hogy egy hangya darabjait gyűjtötte be, de idővel észrevette, hogy egy olyan rovarról van szó, amelyik képes a fejét elrejteni, akárcsak a teknősbéka. A felfedezésével ausztrál szakértőkhöz fordult. Igaz három évbe került, de a Systemic Entomology szakfolyóirat legutóbbi száma írt a rovarról, ami azt jelzi, hogy a szakma hivatalosan is elismeri a fej nélküli katicabogár létezését.

Az új fajból eddig két példányt sikerült begyűjteni: a montanai hímet és egy nőstényt Idahóban, így az Egyesült Államokban ez a legritkább állatfaj. A katica mérete homokszemnyi, nem meglepő tehát, hogy nehéz a begyűjtése. A megszokott módon az új fajokat mindig a hím példány alapján írják le, így a névadás joga Ross Wintont, a felfedezőt illeti, aki egykori professzoráról Michael Ivie-ről nevezte el a katicát. Az új faj tudományos neve Allenius ivie, míg a hétköznapi neve Winton katicabogár lett.

Ivie professzor szerint nem csak egy új bogárfajt, hanem a rovarok egy teljesen új nemzetségét sikerült felfedezni. A szakma egyelőre arra még nem tudott választ adni, hogy a katica miért csúsztatja fejét a testében található csőbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik