Tudomány

Fekete lyuk körül száguldó csillagok

Einsteint is igazolhatja a galaxisunk központi szupermasszív fekete lyuka körüli két olyan csillag, melyek keringési ideje 20 év alatt van.

S bár galaxisunk középpontjának közelében természetesen számos csillag kering, a tudósok figyelmét kettő ragadta meg: az egyik az S0-102 katalógusjelű, amely mindössze 11,5 év alatt kerüli meg a fekete lyukat, a másik az S0-2, amelynek 16 évre van szüksége. Ez nagyon rövid időnek számít, tekintettel arra, hogy a régióban egy átlagos csillagnak 60 évre van szüksége egy teljes kerüléshez.

A keringési idők rövidségéből következik, hogy a két csillag nagyon közel van a szupermasszív fekete lyukhoz – annyira közel, hogy végre a gyakorlatban is megfigyelhetőek Einstein elgondolásai. Amennyiben a valóság „egyetért” a relativitáselmélettel, úgy a két csillag Földről érzékelt fényének el kell tolódnia a vörös vagy kék tartományba, ahogy azok közelebb kerülnek a fekete lyukhoz.

Bármi is legyen a végeredmény, a tudósok már annak is örülnek, hogy találtak két olyan csillagot, amelyik ennyire közel jár egy fekete lyukhoz.

MI AZ A SZUPERMASSZÍV FEKETE LYUK?

A szupermasszív – szupernagy tömegű – fekete lyukak a fekete lyukak legnehezebb ismert képviselői, tömegük százezer-tízmilliárd naptömeg között van.

A legtöbb – ha nem az összes – galaxis magjában ilyen égitest van. Közvetlenül még nem sikerült egyet sem megfigyelni.

Tömegükre a körülöttük keringő anyag – csillagok és csillagközi gáz – keringési sebességéből következtetnek.

Folyamatosan, de nagyon változó intenzitással nyelik el a körülöttük akkréciós korong formájában keringő anyagot.

Napjainkban a galaxisok magjában lévő szupermasszív fekete lyukak nagy része – így Tejútrendszerünké – nyugalmi állapotban van, kevés anyag áramlik beléjük.

Ha a beáramló anyag mennyisége megnövekszik – például két galaxis ütközésekor –, az akkréciós korong felforrósodik, és az energiafelesleg egy részét elektromágneses sugárzás formájában bocsátja ki. Ilyenkor aktív galaxismagról beszélünk.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.