Tudomány

Fekete lyuk körül száguldó csillagok

Einsteint is igazolhatja a galaxisunk központi szupermasszív fekete lyuka körüli két olyan csillag, melyek keringési ideje 20 év alatt van.

S bár galaxisunk középpontjának közelében természetesen számos csillag kering, a tudósok figyelmét kettő ragadta meg: az egyik az S0-102 katalógusjelű, amely mindössze 11,5 év alatt kerüli meg a fekete lyukat, a másik az S0-2, amelynek 16 évre van szüksége. Ez nagyon rövid időnek számít, tekintettel arra, hogy a régióban egy átlagos csillagnak 60 évre van szüksége egy teljes kerüléshez.

A keringési idők rövidségéből következik, hogy a két csillag nagyon közel van a szupermasszív fekete lyukhoz – annyira közel, hogy végre a gyakorlatban is megfigyelhetőek Einstein elgondolásai. Amennyiben a valóság „egyetért” a relativitáselmélettel, úgy a két csillag Földről érzékelt fényének el kell tolódnia a vörös vagy kék tartományba, ahogy azok közelebb kerülnek a fekete lyukhoz.

Bármi is legyen a végeredmény, a tudósok már annak is örülnek, hogy találtak két olyan csillagot, amelyik ennyire közel jár egy fekete lyukhoz.

MI AZ A SZUPERMASSZÍV FEKETE LYUK?

A szupermasszív – szupernagy tömegű – fekete lyukak a fekete lyukak legnehezebb ismert képviselői, tömegük százezer-tízmilliárd naptömeg között van.

A legtöbb – ha nem az összes – galaxis magjában ilyen égitest van. Közvetlenül még nem sikerült egyet sem megfigyelni.

Tömegükre a körülöttük keringő anyag – csillagok és csillagközi gáz – keringési sebességéből következtetnek.

Folyamatosan, de nagyon változó intenzitással nyelik el a körülöttük akkréciós korong formájában keringő anyagot.

Napjainkban a galaxisok magjában lévő szupermasszív fekete lyukak nagy része – így Tejútrendszerünké – nyugalmi állapotban van, kevés anyag áramlik beléjük.

Ha a beáramló anyag mennyisége megnövekszik – például két galaxis ütközésekor –, az akkréciós korong felforrósodik, és az energiafelesleg egy részét elektromágneses sugárzás formájában bocsátja ki. Ilyenkor aktív galaxismagról beszélünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik